Samarbeidsprosjekt med Calanus – Unike omega 3-fettsyrer

Ettersom jeg driver med konkurranseidrett så faller det naturlig å være rimelig opptatt av trening, restitusjon og kosthold.Calanus Oil

Jeg er litt dårlig til å høre på andre, og liker å teste ut ting selv og lære av egne feil og erfaringer. Den gunstige virkningen av Omega 3-fettsyrer har lenge vært kjent og allment akseptert. Etter endel skriverier om produkter med harsk fiskeolje blusset opp(igjen) i pressen i fjor begynte jeg å se meg om etter en ny ekstrakilde til Omega 3 i tillegg til vanlig kost. Jeg bestemte meg også for å lese meg litt mer opp på temaet med det samme. Jeg skal ikke komme så mye inn på ulike typer Omega 3 og kilder til denne fettsyren, heller ikke forholdstall mellom Omega 3, 6 og 9, og hvorfor dette er av betydning. Endel av dere som følger meg har nok en grei oversikt selv, og vil du sette deg inn i temaet så fins det bedre og mer nøyaktige kilder til informasjon enn meg.

Jeg er helt enig med de som peker på at et sunt og variert kosthold kan dekke mye, eller kanskje alt, av behovet for de fleste. Selv om jeg har et helt greit kosthold selv, så er jeg rimelig sikker på at det er en fordel med enkelte tilskudd for å fungere optimalt i hverdagen, under trening og i konkurranser. Jeg tror mange burde ta en titt på hva slags drivstoff man fyller på «tanken». Omega 3 er altså et tilskudd jeg velger å bruke fast.

Tilbake til Calanus Oil. Oljen utvinnes fra krepsedyret raudåte, og ikke fisk. Etter å ha sett litt på ulike typer og dokumentasjonen bak produktene valgte jeg altså å teste ut denne Omega 3-oljen. Grunnene til mitt valg var flere:

– Selskapets produktutvikling er forskningsbasert
– Høsting og produksjon foregår i Norge, nærmere bestemt Nord-Norge.
– Oljen inneholder mye naturlig Astaxanthin, en særdeles effektiv antioksidant, som i tillegg til å minske faren for harsk olje har en rekke gunstige virkninger i seg selv. Særlig for oss som driver med idrett!

Calanus Oil Kapsler

Slik ser kapslene med Calanus Oil ut

Dette var altså utgangspunktet mitt for å bytte til denne Omega 3-kilden i fjor.

Nå, etter mer enn ett års kontinuerlig bruk, må jeg si meg meget fornøyd med overgangen til Calanus Oil. Jeg var faktisk så fornøyd med produktet at jeg tidlig i september tok kontakt med selskapet for å fortelle om min erfaring. Jeg mente samtidig at oljen har fått alt for lite oppmerksomhet i idrettsmiljøet.

Å uttale seg bombastisk og kategorisk om opplevelse av virkninger skal man være litt varsom med, men jeg har testet mye tilskudd med åpent sinn og er fullt ut klar over placebo-effekter og ytre faktorer som kan påvirke opplevelsen av virkning. Med dette i tankene er jeg likevel veldig sikker på at produktet har hatt en gunstig effekt for meg.

Jeg skal utdype dette litt. Omega 3 er betennelsesdempende, og jeg har tidligere vært mye plaget med betennelse, spesielt i leggene. Slik betennelse går ut over hele kroppsfunksjonen og har gitt meg flere lange og irriterende avbrekk i treningen. Trening som går tapt, og jeg ikke kan ta igjen. Noe av det viktigste elementet for framgang er kontinuitet i treningen. Den nevnte betennelsen kom også gjerne i forkant av viktige konkurranser på grunn av økt intensitet og innsats under trening i slike perioder. Rask løping på asfalt var en skikkelig «killer», og trigget denne betennelsestilstanden alt for ofte. Jeg har nok fått en noe mer fornuftig løpestil gjennom de siste årene og blitt litt bedre med «foam roller»(skal komme tilbake til dette ved en senere anledning), men jeg er mener bestemt at Calanus-oljen har bidratt til at denne tidligere stadig tilbakevendende betennelsesplagen nå er helt forduftet. I tillegg er diverse diffuse smerter i kroppen etter harde treningsperioder svært redusert. Jeg har tro på at oljen smører hele maskineriet.

Jeg har ellers det siste året klart å holde meg veldig nært konkurransevekt uten anstrengelse, i motsetning til tidligere sykkel- og løpeår hvor vekten gjerne har variert med 4-6 kilo gjennom året. Det er rart, men kanskje ikke så rart når man leser slike forskningsresultater på Calanus-oljen. Mulig oljen har bidratt til det? Ikke vet jeg, jeg bare noterer meg min egen observasjon gjennom året og disse prekliniske studiene.

Selskapet bak oljen syns mine betraktninger og erfaringer når det gjelder effekten på meg som idrettsutøver var interessante, og inviterte meg til deres kontorer på Sortland for en prat. Det ble en lang og interessant prat, blant annet med Kurt Tande, professor i marin biologi som er en av gründerne i selskapet.

Jeg fikk delt av mine personlige erfaringer og fikk lære en god del mer om oljen og forskningen bak produktet. Jeg lærte for eksempel at oljen fordøyes senere enn mange andre marine oljer, noe som påvirker kontakten med viktige reseptorer for regulering av stoffskiftet. Hvis du vil lese mer om dette produktet, så anbefaler jeg å lese denne produktinformasjonen fra selskapet selv. Møtet var ellers i en lystig tone, og det er veldig morsomt med et selskap hvor det jobber så entusiastiske personer som legger mye tid, penger og energi i blant annet å forske videre.

Som sagt syns selskapet at mine betraktninger var interessante, og vi har nå blitt enige om et samarbeid framover. Samarbeidet går blant annet ut på at jeg skal prøve å finne ut om det fins noen idealdosering for meg som holder på med utholdenhetsidrett. I alle fall opplevd idealdosering. Jeg har den siste tiden brukt 50 % høyere dose, og øker nå til 100 % økning av dose fram mot Bislett 24-timers 22. november. Det er enda veldig tidlig i dette lille personlige «forskningsprosjektet», og man skal ta høyde for sesongvariasjoner, men jeg kan ikke klage på siste tidens konkurranseresultater i alle fall. Det skal bli spennende framover.

Calanus sender meg også til blant annet EcoTrail Oslo neste år, hvor jeg får rikelig anledning til å teste energinivået og evt. svingninger gjennom en krevende konkurranse hvor mye kommer til å gå i nær terskelfart.


Calanus oil D-vitamin


Calanus slipper i disse dager også en ny variant av oljen med tilsatt D-vitamin. Perfekt for meg som bor nord for polarsirkelen hvor vi nå går mot mørketid. Det er denne varianten jeg vil bruke fra november.

Jeg kommer til å komme med noen oppdateringer rundt akkurat denne oljen gjennom neste år etterhvert som jeg høster mer erfaringer. Stay tuned!

Merknader:
– Jeg er ikke utdannet lege eller er på noen måte en kostholdsekspert. Ta mine meninger som personlige erfaringer, intet mer enn det.
– Etter å ha abonnert på oljen på eget initiativ i over ett år står nå Calanus for produktkostnader i forbindelse med min test og høsting av erfaringer. Alle meninger jeg poster er uansett fullt ut mine egne.

, , , , ,

6 Responses to Samarbeidsprosjekt med Calanus – Unike omega 3-fettsyrer

 1. Jan-Levi Brinchmann 21/10/2014 at 22:59 #

  Hei Marius og takk for sist. Spennende betraktninger, og nå har jeg bestilt både til meg selv og madammen. Skader ikke å teste ut dette tenker jeg, snarere tvert om virker det til. Prøver i 2 mnd
  Lykke til videre :-)
  Vh Jan-Levi B

 2. Marius Jørgensen 22/10/2014 at 7:39 #

  Hei Jan-Levi!

  Hyggelig at du følger med :-)

  Det var det jeg også tenkte først. Det skader ikke å prøve, og for meg er helsen veldig viktig.

  Dere vil jo da få den nye oljen med D-vitamin. Noe som jeg syns er helt topp! Anbefaler deg å lese litt om D-vitamin om du ikke har gjort det før. For eksempel her: http://fitnessbloggen.no/vitamin-d-solvitaminet-som-oker-prestasjonsevnen/

 3. Jan-Levi Brinchmann 24/10/2014 at 10:01 #

  Interressant lesning, takker for tips. Har tipset et par andre «avdankede» sportsvenner også om Calanus, Dersom jeg med Calanus kan oppnå om så bare littegrann mindre irritasjon i leggene etter gamle strekkskader, så synes jeg det vil være verdt å bruke dette. Kan gjerne gi tilbakemelding etterhvert

  J-L

 4. Marius Jørgensen 24/10/2014 at 10:23 #

  Ja, kom gjerne med tilbakemeldinger på om du også merker noe! Folk er jo forskjellige. Vi spiser forskjellig, trener forskjellig, har ulik alder, restitusjon, generelt stressnivå og gjerne litt ulike vondter og gammelt grums i tillegg til mye annet. Hører gjerne om du merker noen effekt etter en måned eller to, og i så fall hva og hvordan :-)

 5. Petter 19/01/2015 at 17:53 #

  Hei! Har du noen erfaring med Udos Choice ? Hvis ja, hvordan er Calanus sammenlignet med denne ?

 6. Marius Jørgensen 19/01/2015 at 20:14 #

  Hei Petter,

  Takk for spørsmål!

  Ja, jeg har erfaring fra Udo’s Choice. Det er kanskje 7 år siden jeg brukte den ett års tid sammenhengende. Om ikke noe er endret, så er det en olje fra ulike planter(frø) som inneholder både Omega 6 og Omega 9 i tillegg til Omega 3. Oljen har et balansert innhold av Omega 3 og Omega 6. Problemet, slik jeg ser det, er vel at vi uansett får i oss mer enn nok av Omega 6, så det trenger vi normalt ikke ekstra tilførsel av uansett. Når det er er sagt, så syns jeg Udo’s Choice er en av de bedre oljene, og den kan for eksempel godt brukes i dressinger. Smaker nøtteaktig og har fin konsistens. Tror ikke du får noen negative effekter av å bruke den.

  Calanus er et helt annet produkt med Omega 3 fra krepsedyret Raudåte. Den er nå også tilsatt Vitamin D, som vi nordmenn kan ha god bruk for. Calanus skiller seg ikke bare fra planteoljer, men også fra andre marine oljer. Om du vil ha dypere innsikt, så anbefaler jeg deg å lese forskningsresultater og annet på deres sider: http://calanus.no/calanus_oil/klinisk-testet/. Mye spennende lesestoff der.

  Jeg skal straks poste en liten video på min Facebookside hvor jeg forteller litt om erfaringen jeg har etter å ha brukt dobbel dose med Calanus siden Oktober 2014. For meg, som idrettsutøver, så kan jeg nesten ikke være mer fornøyd så langt. https://www.facebook.com/mkj.no

Legg igjen en kommentar