Gamlebyen i Fredrikstad

Etter velfortjent vaffeltur til Drøbak (etter Enebakk Rundt 2010) med Rye Tempoen på morrakvisten, ble første søndag i mai brukt til en aldri så liten utflukt til Fredrikstad. Målet var nærmere bestemt Gamlebyen, som er Fredrikstads eldste del. Gamlebyen ble faktisk grunnlagt så langt tilbake som 12. september 1567 ved Glommas østre bredder.

Kong Frederik II

Kong Frederik II

Kong Frederik II, kjekken til høyre her, signerte byfundasjonsbrevet og Norges første nye by etter middelalderen var et faktum. Fredrikstad var for øvrig den første byen som ble oppkalt etter kongen selv.

Festningen rundt gamlebyen i Fredrikstad ble etablert mellom årene 1663 og 1666. Festningen har stjerneformasjon mot land og består av tre helbastioner og to havlbastioner. Festningen har en bred vollgrav og jordvoller. Jeg syns hele byggverket er ganske facinerende og smart bygget. Ganske irriterende at at kommandant Niels Christion Hals overgav festingen til Svenske tropper den 4. august 1814. Svenskene bombet festingen fra batterier på Kråkerøy og kanonbåter i elva. Uten å kjenne historikken, kan man lure på om plasseringen av festningen ble dens svakhet. Festningsbyen kunne angripes og bombes fra alle kanter, der den lå paddeflat i elven. Festningsbyen er realtivt liten, og jeg ser for meg at mangel på mat og millitære forsyninger raskt kunne kvele en slik festing som her i gamlebyen i Fredrikstad.

Festningsbyen i gamlebyen i Fredrikstad spilte faktisk en militær rolle i Norge helt fram til 2002, da garnisonen ble nedlagt.

Gamlebyen i Fredrikstad er absolutt verdt et besøk. Her er det historiske sus absolutt tilstede, og de velbevarte festningsverkene fra 1660-tallet gjør gamlebyen til Nord-Europas best bevarte festningsby. Jeg og min venninne, Line, trasket litt rundt og så på både festningsverk, gamle bygg og tok en matbit på en av de koselige spisestedene innenfor festningsmurene. Noe som er helt tydelig er at gamlebyen har tiltrukket seg mange kunstnere. Her finner du mange gallerier og utsalg. Eksentriske kunstnere kan du observere i hopetall med et glass rød- eller hvitvin på en av spisestedene fra morgen til kveld.

Jeg fikk knipset noen bilder, men må bare beklage kvaliteten, mobilkameraet var alt jeg hadde for hånden.

Koselig balkong på toppen

Koselig balkong i toppen av et gammelt trehus i gamlebyen

Fin vårstemning

Herlig vårstemning bak festningsmurene

Anker i åpningen

Det manglet ikke på motiver å peke kameraet mot

Line speider etter fiender

Line speider etter fiender. Eller var det heller en kjekk prins som kan erobre henne hun så etter? ;-)

Eldste bevarte bygg i gamlebyen

Eldste bevarte bygg i gamlebyen, Fredrikstad

Kanoner

Kanonene er fortsatt på plass

Festningsverk

Festningsverk

[mappress]

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ingen kommentarer enda. Skriv en da!

Legg igjen en kommentar